"Wartości odżywcze i lecznicze ziół" czyli wykłady na Klimatach PWSZ
27-08-2014
Wartości odżywcze i lecznicze ziół
Krośnieńskie Karpackie Klimaty obfitowały w liczne ciekawe wydarzenia. Nie zabrakło też aspektu naukowego. W sobotnie popołudnie w auli przy ul. Kazimierza Wielkiego 4 odbyły się wykłady otwarte, których tematem przewodnim było „Wartości odżywcze i lecznicze ziół”.
Jako, że Karpackie Klimaty są świętem wina wykład Pani prof. dr hab. Ilony Kaczmarczyk-Sedlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego „In vino veritas in resveratrolum sanitas - w winie prawda, w resweratrolu zdrowie” poświęcony był charakterystyce substancji aktywnych zawartych w czerwonym winie oraz jego zdrowotnych właściwości.
Jeżeli mowa o winie nie zabrakło też wina z aronii. Wykład Pani prof. dr hab. Iwony Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego o tym, dlaczego warto jeść aronię z entuzjazmem wysłuchali liczni uczestnicy wykładu. Podczas wykładów na Karpackich Klimatach uczelnia gościła również naukowców z zagranicy. Pani doc. dr Jana Diakonowa z Ukrainy przedstawiła wykład o niezwykłej roślinie pochodzącej z terenów dalekiej Rosji „Jeżówka z prerii do ogrodów Europy”. Bardzo ciekawy wykład przedstawił również Pan dr Dominik Wróbel Dyrektor Instytutu Politechnicznego. Jako pasjonat botaniki zaprezentował „Przegląd krajowych mieszańców międzygatunkowych rodzaju Equisetum”.
Poniżej przedstawiamy prezentacje z wykładów. Zapraszamy do ciekawej lektury.