start

Organizowane przez Uczelnię

Seminaria naukowe w Instytucie Gospodarki i Polityki Społecznej

Idea organizacji Seminariów Naukowych
Specyfiką uczelni wyższej jest kształcenie studentów oraz prowadzenie badań naukowych, których wyniki mogą mieć zastosowanie w działalności gospodarczej. Ważnym elementem w procesie wdrażania wyników badań do praktyki gospodarczej jest ich upowszechnianie. W związku z tym w roku akademickim 2011/2012 w Instytucie Gospodarki i Polityki Społecznej zainicjowano cykliczne otwarte seminaria naukowe. Zamierzenia ogólne przyświecające odbywającym się seminariom to przede wszystkim możliwość stworzenia forum dyskusyjnego podejmującego problematykę realizowanych przez pracowników instytutu badań naukowych, wymiana poglądów naukowych, doskonalenie warsztatu naukowego oraz umożliwienie przepływu informacji pomiędzy sferą nauki a praktyką gospodarczą.
 

********************

I Seminarium Naukowe: dr inż. Jolanta Baran „Sery owczo – kozie jako propozycja nowego produktu”.

Pierwsze seminarium odbyło się 14 października 2011 roku, podczas którego dr inż. Jolanta Baran wygłosiła referat na temat: „Sery owczo – kozie jako propozycja nowego produktu”. Celem przeprowadzonych badań było określenie zawartości wybranych składników mineralnych oraz profilu kwasów tłuszczowych w kwasowych i kwasowo- podpuszczkowch serach kozich, kozio-owczych i owczych, w kontekście zasadności wzbogacania walorów odżywczych mleka koziego dodatkiem mleka owczego. Badania obejmowały oznaczenie we wszystkich serach profilu kwasów tłuszczowych oraz zawartości ośmiu składników mineralnych: Na, K, Ca, Mg, Zn, Mn, Fe, Cu. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że dodatek mleka owczego do mleka koziego jest korzystnym zabiegiem przy produkcji serów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych. Sery kozio-owcze są znacznie bogatsze – w porównaniu z serami kozimi - w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i w kwasy CLA i GLA. Korzystniejszy jest także profil mineralny serów kozio-owczych, które stanowią lepsze, niż sery kozie, źródło niektórych pierwiastków, szczególnie: jonów wapnia, magnezu, żelaza i miedzi. Z punktu widzenia wartości odżywczo-dietetycznej gotowego wyrobu należy preferować i podejmować produkcję serów kozio-owczych w miejsce serów kozich. Praktycznym wnioskiem z przeprowadzonych badań jest stwierdzenie, że jednym ze sposobów rozszerzenia oferty serów z mleka małych przeżuwaczy może być podjęcie w Polsce produkcji serów mieszanych, z mleka koziego z dodatkiem mleka owczego. Przemawia za tym także dane statystyczne wskazujące na coraz liczniejszą, szczególnie w rejonach górskich i na pogórzu, liczbę gospodarstw rolniczych zajmujących się równocześnie chowem owiec i kóz. W rejonach tych fermy koziarskie częstokroć sąsiadują też z fermami owczarskimi. Istnieją więc dogodne warunki do uruchomienia tego kierunku przetwórstwa.
 

********************

II Seminarium Naukowe: dr inż. Barbara Krochmal – Marczak: „Batat (Ipomea batatas [L.] Lam) w przemyśle rolno - spożywczym i farmaceutycznym’’.

W dniu 25 listopada 2011 roku, odbyło się kolejne seminarium naukowe, na którym dr inż. Barbara Krochmal – Marczak wygłosiła referat na temat „Batat (Ipomea batatas [L.] Lam) w przemyśle rolno - spożywczym i farmaceutycznym’’.
W trakcie seminarium Pani dr inż. Barbara Krochmal – Marczak przedstawiła wyniki badań własnych, których celem było opracowanie technologii polowej uprawy batata (Ipomoea batatas [L.] Lam.) z zastosowaniem osłon zakładanych ,,na płask’’, odpowiedniej obsady roślin i odmian, zróżnicowanych pod względem morfologiczno – fizjologicznym oraz określenie wpływu tych czynników na plon bulw, jego wartość biologiczną i technologiczną, a także efektywność ekonomiczną produkcji. Zakres pracy obejmował: określenie plonu ogólnego i handlowego bulw, oznaczenie składu chemicznego bulw (suchej masy, skrobi, sumy cukrów i cukrów redukujących, azotu ogólnego, witaminy C, potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, kadmu, cynku, ołowiu i miedzi) oraz ciemnienia miąższu bulw surowych i gotowanych. Eksperyment przeprowadzono w latach 2004-2007 w Żyznowie (woj. podkarpackie) metodą losowanych podbloków w 3 powtórzeniach. Czynnik I rzędu stanowiły technologie uprawy: tradycyjna – jako obiekt kontrolny, z zastosowaniem osłon z folii polietylenowej, z włókniną polipropylenową; czynnik II rzędu – odmiany: Carmen Rubin, Goldstar i White Triumph; czynnikiem III rzędu były: gęstości sadzenia: co 30, 40 i 50 cm w rzędzie, przy odległości między rzędami – 75 cm. Technologie uprawy pod osłonami przyniosły wymierny efekt w postaci zwyżki plonu ogółem i handlowego, a także wzrostu zawartości suchej masy, skrobi, cukrów rozpuszczalnych, białka ogółem, a spadek zawartości cukrów redukujących oraz pojaśnienie miąższu bulw gotowanych, w porównaniu z technologią tradycyjną. Optymalna obsada roślin wynosiła 33,33 tys. szt..ha-1. Odmianą najbardziej plenną, była Carmen Rubin, zaś o największej wartości biologicznej okazała się White Triumph. Najkorzystniejszym ekonomicznie wariantem okazała się uprawa odmiany Carmen Rubin, przy obsadzie roślin 26,67 tys. szt..ha-1. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że polowa uprawa batata w warunkach klimatyczno - glebowych Polski, daje szansę na wprowadzenie do uprawy nowego, alternatywnego gatunku zapewniającego wysoką wartość odżywczą, a w przyszłości może on stanowić podstawę do oddziaływania na produkcję ogrodniczą oraz stanowić surowiec dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.
 

********************

III Seminarium Naukowe dr Izabela Betlej: „Wpływ związków miedzi i boru na metabolizm grzyba Trametes versicolor (L.exFr)Pil. rozkładającego drewno”.

W dniu 16 grudnia 2011 roku, odbyło się III otwarte seminarium naukowe, na którym dr Izabela Betlej wygłosiła referat pod tytułem „Wpływ związków miedzi i boru na metabolizm grzyba Trametes versicolor (L.exFr)Pil. rozkładającego drewno”.
Celem pracy było zbadanie zdolności grzyba Trametes versicolor do neutralizacji wybranych związków miedzi i boru w nasyconym drewnie Pinus sylvestris oraz określenie charakteru zmian zachodzących w metabolizmie grzyba Trametes versicolor pod wpływem działania wyżej wymienionych związków. Badania prowadzono w warunkach laboratoryjnych w zakresie poniżej górnej granicy stężenia substancji powodujących skutek śmiertelny dla organizmu grzyba. Cele szczegółowe pracy to: ustalenie zakresu tolerancji grzyba Trametes versicolor w stosunku do związków miedzi i boru, określenie efektywności działania grzyba Trametes versicolor pod względem neutralizacji związków miedzi i boru, określenie wpływu związków miedzi i boru na zmiany metabolizmu grzyba Trametes versicolor, ustalenie wpływu składników podłoża (azotu) na przebieg procesów metabolicznych grzyba Trametes versicolor. Zakres pracy obejmował: badanie aktywności lakazy, peroksydazy Mn-zależnej – enzymów rozkładu drewna, określenie poziomu antyoksydantów: SOD, GSH, katalazy, badanie zawartości miedzi i boru w drewnie oraz w grzybni Trametes versicolor oraz określenie zawartości miedzi na powierzchni drewna oraz na grzybni Trametes versicolor.
Przeprowadzone badania wykazały, że grzyb Trametes versicolor rosnący na drewnie nasyconym w związki miedzi i boru ma zdolność absorbowania tych związków przez grzybnię. Stosowane w badaniach preparaty zawierające związki miedzi wyraźnie stymulują aktywność biochemiczną grzyba Trametes versicolor, przejawiającą się wzmożoną aktywnością katalityczną lakazy oraz syntezą kwasów organicznych. Związki miedzi w drewnie nasyconym środkami ochrony nie stanowią istotnego czynnika indukującego syntezę peroksydazy Mn-zależnej przez komórki grzyba Trametes versicolor. Asparagina, jako dodatkowe źródło azotu, zmiennie wpływa na poziom aktywności enzymatycznych metabolitów grzyba Trametes versicolor i nie wpływa istotnie na jego zdolność do usuwania miedzi i boru z drewna.
 

********************

IV Seminarium Naukowe: mgr inż. Sławomir Stec: "Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolnych".

IV seminarium naukowe odbyło się dnia 27 stycznia 2012 roku Pan mgr inż. Sławomir Stec wygłosił referat na temat: "Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolnych". Tym razem prelegent zapoznał uczestników z założeniami i koncepcją swojej pracy doktorskiej. Głównym celem badań jest ocena ekonomicznych efektów związanych z wdrażaniem i stosowaniem obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością w sektorze produkcji i przetwórstwa żywca wieprzowego oraz określenie stopnia wpływu tych systemów na dynamikę procesu integracji pionowej pomiędzy producentami i przetwórcami. Badania zmierzają również do uzyskania odpowiedzi na następujące pytania:

  • jaki jest dotychczasowy stan wiedzy i zainteresowania systemami zarządzania jakością wśród producentów pierwotnych i przetwórców żywca wieprzowego?
  • jak zmieniają się relacje pomiędzy poszczególnymi ogniwami łańcucha żywnościowego (producent pierwotny – przetwórca) po wdrożeniu systemów zarządzania jakością?
  • jakie były główne przyczyny braku zainteresowania wdrażania nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością wśród producentów pierwotnych i przetwórców?
     

********************

Prezentacje prelegentów:

 

Pliki do pobrania

dr inż. Jolanta Baran: Sery owczo – kozie jako propozycja nowego produktu

mgr inż. Sławomir Stec: Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolnych

zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito