Jak co roku 7 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia, upamiętniający powstanie Światowej Organizacji Zdrowia. Tematem przewodnim tegorocznych obchodów światowego dnia zdrowia jest bezpieczna żywność.
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej włączając się w inicjatywę szerzenia wiedzy na temat bezpieczeństwa tego czym się odżywiamy, zorganizował konferencję skierowaną do szkół ponadgimnazjalnych, studentów oraz wszystkich zainteresowanych, poświęconą bezpieczeństwu żywności.
Program konferencji obfitował w wiele ciekawych i ważnych tematów takich jak: zasady zdrowego odżywiania się w zdrowiu i chorobie, bezpieczeństwo suplementów diety, prozdrowotne właściwości borówki, czy również tematy poświecone zagadnieniom stosowania pestycydów w rolnictwie.
Studenci Rolnictwa, Towaroznawstwa i Pielęgniarstwa przedstawili program 5 kroków bezpiecznej żywności, na które składa się: dokładne mycie, segregacja produktów, dokładne gotowanie, odpowiednia temperatura przechowywania, bezpieczna woda i żywność.