W dniu 15 października 2017 roku Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie podpisała porozumienie o współpracy z Wydziałem Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Obie strony zadeklarowały wspólne działania na rzecz współpracy badawczej i dydaktycznej, m.in. w zakresie podnoszenia poziomu wdrożonych rozwiązań techniczno-naukowych, wzajemnego udostępniania aparatury, urządzeń oraz zbiorów bibliotecznych, wymiany doświadczeń pracowników i studentów, organizacji wyjazdów studyjnych oraz możliwości podjęcia studiów drugiego stopienia przez absolwentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Podpisane porozumienie otwiera także możliwość organizacji wspólnych szkoleń, prowadzenia badań naukowych na rzecz rozwoju sektora produkcji żywności.
W trakcie uroczystego podpisania umowy Uczelnię reprezentował prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Barabasz, Prorektor ds. rozwoju, natomiast Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego reprezentował Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Czesław Puchalski.
W spotkaniu wzięli udział także dr n. med. Renata Rabiasz – dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki oraz dr inż. Barbara Krochmal-Marczak - kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności i prof. nadzw. dr hab. Bogusław Ślusarczyk.