start

Aktualności

Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności gwarancją bezpiecznej przyszłości!

27-07-2017

 

 

Studiujesz w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie na kierunku „Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności”? Co skłoniło Cię do podjęcia takiej decyzji?

Wybrałam Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Krośnie z wielu powodów, ale za najważniejsze uważam dogodną lokalizację oraz wspaniałą atmosferę, o której słyszałam już wcześniej od znajomych studiujących na tej uczelni. Ponadto mogłam wybrać atrakcyjny kierunek studiów „Produkcja i bezpieczeństwo żywności” po ukończeniu, którego będę mogła wykonywać ciekawy zawód. Studiowanie na tym kierunku umożliwia mi realizację moich zainteresowań, a nawet rozwijanie nowych.

Co według Ciebie jest interesującego na kierunku „Produkcja i bezpieczeństwo żywności”?

Najbardziej lubię zajęcia odbywające się w laboratoriach, podczas których samodzielnie rozwiązujemy różnorodne zadania związane z jakością surowców i produktów spożywczych, analizą zanieczyszczeń i zafałszowań żywności oraz preferencjami konsumentów. Często na ćwiczeniach żartujemy z koleżankami, że jesteśmy żywnościowymi detektywami.

Dla mnie ważne jest również to, że na kierunku aktywnie działają koła naukowe, dlatego mogę wyjeżdżać na krajowe i zagraniczne studenckie konferencje i wymieniać się swoimi doświadczeniami ze studentami innych uczelni.

Ponadto mogę podnosić swoje kwalifikacje na praktykach u atrakcyjnych pracodawców, płatnych stażach zawodowych, czy też organizowanych przez uczelnię certyfikowanych kursach, szkoleniach.

A jakie atrakcyjnego oferuje uczelnia poza zajęciami dydaktycznymi?

Poza nauką chętnie z koleżankami i kolegami angażujemy się w życie studenckie i uczestniczymy w organizacji Juwenaliów, Klimatów PWSZ, licznych konkursów dla studentów i uczniów szkół średnich. Jeden z konkursów, który wspólnie wymyśliłam ze znajomymi to turniej kulinarny drużyn ze szkół średnich o „Chochlę Pewueszetkę”, który już po raz trzeci odbędzie się w marcu 2018 roku. Proponujemy tematy konkursowe, bierzemy udział w pracach jury i żywo dopingujemy uczestnikom.

Wspominałaś o nowych zainteresowaniach ...

A tak, moją nową pasją jest pomaganie innym studentom. Studiując kierunek „Produkcja i bezpieczeństwo żywności” poznałam wielu ciekawych ludzi. Niektórych z nich dotknęło cierpienie. Aby im pomóc włączam się do różnych akcji, np. uczestniczę w Biegu Sokoła.

Jak wyobrażałaś sobie życie studenckie, gdy byłaś jeszcze w szkole średniej? Czy studia spełniły Twoje oczekiwania?

Jak byłam w szkole średniej to ... szukałam nowych ofert studiowania. Chciałam studiować coś niebanalnego, a zarazem dającego dobry zawód. Postanowiłam spełnić swoje marzenie i dla tego wybrałam ten kierunek.

Zastanawiasz się nad swoją przyszłością zawodową? Gdzie chciałabyś pracować?

Po ukończeniu studiów inżynierskich planuję ukończyć studia II stopnia. Następnie planuję podjąć pracę w Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W późniejszym czasie chciałabym otworzyć własną działalność gospodarczą związaną z moim kierunkiem kształcenia.

Jak w paru słowach zachęciłabyś do studiowania na kierunku „Produkcja i bezpieczeństwo żywności”?

Jeżeli chcesz poznać ciekawych ludzi, miłych i kompetentnych wykładowców, poczuć atmosferę prawdziwego studiowania, a także zdobywać wiedzę w praktyczny sposób to wybierz kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności w PWSZ w Krośnie.

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito