start

2013

 Publikacje pracowników

  • Sawicka B., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2013. Influence physicochemical conditions of the Low Beskid soils on the quality of winter wheat grain. International Conference: „Protection  soil functions – challenges for the future”. Institute of Soil and Plant Cultivation and Land Protection, Ed. by G. Siebielec, Pulawy, 15-18 October 2013, 253-255, IBSN-978-83-7562-144-0
  • Sawicka B., Barbaś P., Krochmal-Marczak B. 2013. Niedobór mikropierwiastków w bulwach ziemniaka w systemie ekologicznym. XVI Naukowa Konferencja Magnezologiczna nt.: „Pierwiastki chemiczne a zdrowie”, 25 maj, Lublin, 122.
  • Krochmal - Marczak B., Dykiel M., Bienia B. 2013. Management of quality control in the ecological agriculture in Poland. [w:] Jedlicka Pavel. (red). Hradecke Ekonomicke dny., s. 229- 235. ISBN 978-80-7435-251-5.
  • Różański H., Krochmal-Marczak B., Betlej I. 2013. Składniki farmakologiczne czynne Luamaria L., pharmacologically active ingredients Latherathraea Squamaria L. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 89 – 90. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Betlej I., Różański H., Krochmal-Marczak B. 2013. Wrażliwość Candida Albicans (C.P.Robin) berkhout na wybrane fitoncydy.  Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 95 – 96. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Różańska – Anglart J. Pietrasz A., Krochmal-Marczak B. 2013. Zastosowanie systemów biomatematycznych w badaniach fitocenoz roślin rolniczych. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 100 – 101. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Sawicka B., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2013. Znaczenie gorczycy białej (Sinapis Alba), Gorczycy  Sarepskiej  (Brassica Juncea var. Sareptana) i Gorczycy czarnej (Brassica nigra) w fitoterapii. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 66. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Krochmal-Marczak B., Sawicka B. 2013. Prozdrowotne właściwości bulw batata (Ipomea batatas L. [Lam]. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 66. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Sawicka B., Bienia B., Krochmal-Marczak B., 2013. Prozdrowotne właściwości słonecznika bulwiastego (Helianthus Tuberosum L.) Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 68. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Kiełtyka – Dadasiewicz A., Krochmal – Marczak B., Król B. 2013. Struktura ziela wybranych surowców olejkowych i agrotechnicznie możliwości jej kształtowania. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 36 - 37. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Krochmal-Marczak B., Różański H., Betlej I. 2013. Zastosowanie roślin anabolicznych w rekonwalescencji. Mat. Konf. Międzynarodowej Konferencji Ziołolecznictwa, Biokosmetyki i Żywności Funkcjonalnej, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie., s. 62 - 63. ISBN 978-83-62960-14-9.
  • Krochmal-Marczak B., Betlej I. 2013. Wpływ ekstraktu i miąższu z bulw batata (Ipomea batatas L. [Lam] uprawianych w warunkach klimatyczno glebowych Polski na wzrost grzybów pleśni. Mat. Konf. Międzynarodowej Jubileuszowej z okazji 35 – lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji nt,, Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania’’, Warszawa, 28 czerwca, s. 110.
  • Krochmal-Marczak B., Betlej I., Cebulak T. 2013. Managment system shaping good quality and safety of raw materials processing plant in Poland. Международнa научно-практической конференциa ”Переработка и управление качеством сельскохозяйственной продукции”. Белорусский государственный аграрный технический университетг. Минск, Беларусь. s. 167-169. ISBN 978-985-519-568-0.
  • Kiełtyka - Dadasiewicz A., Sawicka B., Bienia B., Krochmal-Marczak B. 2013. Inulina – źródła, metabolizm i znaczenie użytkowe. III Krajową Konferencję „Naturalne substancje roślinne – aspekty strukturalne i aplikacyjne”. Puławy, 04-06 września 2013, 170-176.
  • Kiełtyka-Dadasiewicz A, Król B, Krochmal-Marczak B. 2013: Innowacyjne formy surowców roślinnych jako komponenty nowoczesnych kosmetyków Materiały Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Nowoczesne Technologie i Zabiegi w Kosmetologii” Lublin, 21-22 listopada 2013, Książka streszczeń Red. Elżbieta Wenerska-Wojtaszek, s. 71. ISBN 978-83-60594-35-3.
  • Krochmal-Marczak B., Kiełtyka – Dadasiewicz A., Sawicka B. 2013. The threat of potato crops by Spanish slug (Arion lusitanicus) in the conditions of South-Eastern Poland. Rural Development 2013: “Innovations and Sustability”, Kaunas, Lithuania.s.149 -152. ISSN 2345-0916
  • Krochmal-Marczak B., Sawicka B. 2013. Darking tuber flesch sweet potato (Ipomoea batatas L. [Lam.]) Polisch in a Soutch-Eastern. Rural Development 2013: “Innovations and Sustability”, Kaunas, Lithuania. s. 153 -155. ISSN 2345-0916
  • Sawicka B. ,Kotiuk E., Krochmal-Marczak B., Kiełtyka – Dadasiewicz A., Bienia B. 2013. The Effect of Asahi SL Application on Potato Crop and Quality. Rural Development 2013: “Innovations and Sustability”, Kaunas, Lithuania. s. 138 -140. ISSN 2345-0916
  • Brągiel E., Źródło-Loda M. 2013. Czynniki i bariery wpływające na zakup żywnościowych produktów ekologicznych. Międzynarodowa konferencja Jubileuszowa nt.: Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania-materiały pokonferencyjne, SGGW, Warszawa 28 czerwca 2013.
  • Dykiel M., Bienia B. 2013.  Quality Management In Food Economics Sector - Международнa научно-практической конференциa ”Переработка и управление качеством сельскохозяйственной продукции”. Белорусский государственный аграрный технический университетг. Минск, Беларусь. 21-22 marzec, 173-176. 
  • Górka M. 2013. Działalność innowacyjna podmiotów rolniczych na przykładzie rolniczych spółdzielni produkcyjnych województwa podkarpackiego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom XV, Zeszyt 3, s. 97-102.
  • Górka M., Brągiel E. 2013. Zmiany w sektorze spółdzielczym w Polsce i województwie podkarpackim. Monografia pt; „Przekształcenia własnościowe w rolnictwie – 20 lat doświadczeń i perspektywy”, Wyd. SGGW Warszawa, 2013. 
  • Kusz D., Gądek S., Ruda M. 2013. Endogeniczne uwarunkowania działalności inwestycyjnej gospodarstw rolniczych w Unii Europejskiej". Rocznik Ekonomiki Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, T. 100, z.1, s. 52-61
  • Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicka B., Bienia B., Krochmal-Marczak B. 2013 Inulina-źródła, metabolizm i znaczenie użytkowe, III Krajowa Konferencja nt. „Naturalne substancje roślinne – aspekty strukturalne i aplikacyjne, Puławy, 4-6 wrzesień 2013, 170-176.
  • Kilar J., Różański H., Pietryja M. 2013. Zastosowanie roślin nootropowych, adaptogennych i miorelaksujących u dzieci z zaburzeniami kognitywnymi i splastycznościam.  I Międzynarodowa Konferencja Ziołolecznictwo, Biokosmetyki i Żywność funkcjonalna. PWSZ w Krośnie    
  • Kilar J., Różański H., Ruda M., Kilar M.2013. Wykorzystanie preparatów fitocydowych w profilaktyce endopasożytów w wybranej fermie daniela europejskiego (Dama dama). I Międzynarodowa Konferencja Ziołolecznictwo, Biokosmetyki i Żywność funkcjonalna. PWSZ w Krośnie   
  • Kilar J., Ruda M., Kilar M., 2013. Quality management systems in meat processing plants.  Materiały Konferencyjne  Международной научно-практической конференции “Переработка и управление качеством сельскохозяйственной продукции”.  Минск   
  • Kilar J., Kilar M., Ruda M., Różański H.2013. Mięso z jeleniowatych jako żywność funkcjonalna. I Międzynarodowa Konferencja Ziołolecznictwo, Biokosmetyki i Żywność funkcjonalna. PWSZ w Krośnie
  • Kilar J., Różański H., Pietryja M.J. 2013. „Zastosowanie roślin fitocydowych w leczeniu i profilaktyce boreliozy (Borreliosis), VII Franciszkańska Konferencja Zielarsko-Farmaceutyczna „Choroby cywilizacyjne a leki ziołowe” Katowice   
  • Krochmal-Marczak B., Dykiel M., Bienia B. 2013. Management of quality control in the ecological agriculture in Poland [w:] The International Conference Hradec Economics Days 2013, Economic Development and Management of Regions, Part III, Hradec Kralove, 235-240.
  • Pisarek M. 2013. Zaprawy eko. Działkowiec, 5, 71
  • Pisarek M., Bienia B., Bragiel E., Dykiel M. (2013): „Using the Internet as a medium to promowe of farm tourism In the region Podkarpacie”. Komunikowanie i doradztwo w turystyce wiejskiej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, s. 50-59.
  • Pisarek M., Bienia B., Brągiel E., Dykiel M. 2013. Wykorzystanie internetu w promocji wiejskiej bazy noclegowej w woj. Podkarpackim [w:] Krzyżanowska K. (red.) Komunikowanie i doradztwo w turystyce wiejskiej, Wyd. SGGW Warszawa,  50-59.
  • Pisarek M., Bienia B., Brągiel E., Dykiel M. 2013. Wykorzystanie Internetu w promocji wiejskiej bazy noclegowej w woj. podkarpackim. [w:] Krzyżanowska K. Komunikowanie i doradztwo w turystyce wiejskiej. Wyd. SGGW w Warszawie, CDR w Brwinowie, oddz. w Krakowie, 57-66.
  • Pisarek M., Ślusarczyk B., Rybak Ł. 2013. Turystyka kulinarna w obiektach rezydencjonalnych na terenie województwa podkarpackiego. [w:] Makała H. (red.) Kulturowe uwarunkowania żywienia w turystyce. Wyd. WSJOiT, Warszawa, 211-222.
  • Pokrywka K., Tereszkiewicz K., Molenda P. 2013. Prozdrowotne i funkcjonalne właściwości mięsa. I Międzynarodowa Konferencja „Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna, Krosno, 18 – 19 kwietnia, Krosno, 120 – 121.
  • Sawicka B., Barbaś P., Bienia B. 2013. Oddziaływanie bioregulatorów na zawartość makroelementów w bulwach ziemniaka, XVI Naukowa Lubelska Konferencja magnezologiczna nt. „Pierwiastki chemiczne a zdrowie”, 25 maj, Lublin, 123.
  • Tereszkiewicz K., Molenda P., Pokrywka K., Bukała B., Kusz D. 2013. Transport drobiu rzeźnego. AUTOBUSY Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe 3, 1555 – 1564.
  • Źródło-Loda M., Brągiel E. 2013. Zmiany zachodzące na rynku mięsa i przetworów mięsnych w Polsce. Międzynarodowa konferencja Jubileuszowa nt.: Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania-materiały pokonferencyjne, SGGW, Warszawa 28 czerwca 2013.
 

 

zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito