W dniach 9-11 marca 2016 roku w murach Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej odbyły się III Targi Zatrudnienia i Edukacji. Przedsięwzięcie było szansą dla absolwentów naszej uczelni jak również studentów i uczniów szkół ponadgimnazjalnych na poznanie lokalnego rynku pracy oraz oferty praktyk i staży. Ponadto uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach z poradnictwa zawodowego. Była to również idealna okazja do pogłębienia wiedzy z zakresu obszarów własnych zainteresowań, a także kwestii związanych z życiem codziennym.
Warsztaty prowadzone przez Studenckie Koło Naukowe Biologiczno-Medyczne w dniu 11 marca odbyły się pod hasłem „Promuj Zdrowie! Niech się każdy dowie…” Miały na celu zaznajomienie uczestników z najnowszą piramidą żywienia oraz przekazanie wiedzy z zakresu celowości jej przestrzegania. Studenci wraz z pomocą pani magister Małgorzaty Dziury przygotowali między innymi: kolorowe szaszłyki jako ciekawy sposób na „przemycenie” owoców do jadłospisu, domowe chipsy ziemniaczane - jak to co nie zdrowe uczynić nieco mniej szkodliwym a także napój z połączenia owoców i wody czyli smaczną i nie zawierającą cukru alternatywę słodzonych i zawierających konserwanty napoi dostępnych w sklepach. Ponadto przedstawiono ile cukru znajduje się w wybranych napojach. Na stoisku można było tak że przeczytać ciekawostki na temat pożywienia i zmierzyć swój własny poziom tkanki tłuszczowej a zarazem ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Równie dużym zainteresowaniem cieszył się symulator osoby starszej.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę pani doktor Renaty Rabiasz- Kierownika Zakładu Pielęgniarstwa za sprawowanie pieczy nad warsztatami oraz cenne wskazówki w trakcie ich przygotowywania. Dziękujemy również wszystkim uczestnikom za zainteresowanie oraz chęć do ćwiczeń i pogłębiania wiedzy.