start



Najczęściej oglądane

Newsy

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Artykuły

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Media o nas i my w mediach

24.01.2012 - Podpisali umowę o współpracy i promowali prozdrowotne walory dziczyzny

24-01-2012
Artykuł w gazecie "Super Nowości"
 
 

Podpisali umowę o współpracy i promowali prozdrowotne walory dziczyzny

 

Frykasy przygotowane przez uczniów z iwonickiego “Gastronomika” rozchodziły się jak świeże bułeczki... Fot. Wioletta Zuzak

KROSNO.  Polędwiczki z jelenia w zielonym musie z orzechami włoskimi z sosem myśliwskim, polędwiczki otulone musem drobiowym i kapustą włoską z sosem pomarańczowo – imbirowym, bigos myśliwski, gulasz z kurkami – takie m.in. frykasy królowały na stołach podczas czwartkowego (19 bm.) seminarium „Hodowlana i kulinarna sztuka ekologicznej dziczyzny”, któremu towarzyszyło podpisanie umowy o współpracy pomiędzy Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Krośnie a Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju.

Pomysłodawczynią zorganizowania seminarium była prof. zwycz. dr hab. inż. Maria Ruda, prorektor ds. studiów PWSZ w Krośnie. Odbyło się ono w budynku uczelni przy ulicy Dmochowskiego z udziałem między innymi studentów drugiego roku rolnictwa i drugiego roku towaroznawstwa krośnieńskiej PWSZ oraz uczniów iwonickiego ZSGH.

Mistrzowski pokaz sztuki kulinarnej
Degustację frykasów przygotowanych przez uczniów iwonickiego “Gastronomika” poprzedziły krótkie wykłady dotyczące m.in. ekologicznego chowu jeleniowatych dla pozyskania mięsa oraz walorów odżywczych ekologicznej dziczyzny. Niespodzianką był pokaz drinków, które przygotowywali i serwowali kelnerzy.
 wz

 

(JJK)

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito