KROSNO. Polędwiczki z jelenia w zielonym musie z orzechami włoskimi z sosem myśliwskim, polędwiczki otulone musem drobiowym i kapustą włoską z sosem pomarańczowo – imbirowym, bigos myśliwski, gulasz z kurkami – takie m.in. frykasy królowały na stołach podczas czwartkowego (19 bm.) seminarium „Hodowlana i kulinarna sztuka ekologicznej dziczyzny”, któremu towarzyszyło podpisanie umowy o współpracy pomiędzy Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Krośnie a Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju.
Pomysłodawczynią zorganizowania seminarium była prof. zwycz. dr hab. inż. Maria Ruda, prorektor ds. studiów PWSZ w Krośnie. Odbyło się ono w budynku uczelni przy ulicy Dmochowskiego z udziałem między innymi studentów drugiego roku rolnictwa i drugiego roku towaroznawstwa krośnieńskiej PWSZ oraz uczniów iwonickiego ZSGH.
Mistrzowski pokaz sztuki kulinarnej
Degustację frykasów przygotowanych przez uczniów iwonickiego “Gastronomika” poprzedziły krótkie wykłady dotyczące m.in. ekologicznego chowu jeleniowatych dla pozyskania mięsa oraz walorów odżywczych ekologicznej dziczyzny. Niespodzianką był pokaz drinków, które przygotowywali i serwowali kelnerzy.
wz
(JJK)