Projektowanie i pielęgnacja ogrodów
Charakterystyka kursu
Jednostka prowadząca |
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej |
Nazwa kursu |
Projektowanie i pielęgnacja ogrodów |
Opłata |
400 |
Czas trwania kursu |
60 godzin lekcyjnych |
Język wykładowy |
Język polski |
Limit przyjęć |
15 |
Termin składania dokumentów |
|
Opis kursu |
Uczestnicy kursu zdobywają wiedzę teoretyczną na temat zakładania i pielęgnowania ogrodu, planowania rabat, uprawę gleby, nasadzeń roślin oraz ich dalszej pielęgnacji. Teoria poparta jest ćwiczeniami praktycznymi co umożliwia słuchaczom rozwój umiejętności ogrodniczych już w czasie trwania kursu oraz daje narzędzie do dalszego rozwoju. Kurs daje wskazówki jak ograniczyć prace pielęgnacyjne przy zachowaniu wartości estetycznych i dekoracyjnych ogrodu, jak ergonomicznie wykorzystać przestrzeń. |
Wymagane dokumenty |
Podanie o przyjęcie na kurs Kserokopia dowodu osobistego Kserokopia ukończenia szkoły średniej W dniu rozpoczęcia kursu należy przedłożyć potwierdzenie dowodu wpłaty |
Terminy zajęć |
Zajęcia realizowane są w soboty i niedziele |
Program kursu |
Kurs obejmował będzie 60 godzin zajęć, w tym 25 godz. wykładów i 35 godz. zajęć praktycznych (projektowych wspomaganych programami komputerowymi): · główne zasady projektowania ogrodów z podziałem na scenerie (przedogródek, ogród wypoczynkowy, miejsca rekreacyjne i place zabaw, ogród ozdobny i użytkowy); · nowatorskie rozwiązania w projektowaniu nasadzeń i elementów małej architektury, dostosowane do lokalnych warunków i stylu projektu; · praktyczne sposoby budowy nawierzchni, murków oporowych, elementów małej architektury ogrodowej; · prawidłowe zasady i sposoby nawożenia roślin · prawidłowe zasady formowania nasadzeń, ochrony przed chorobami i szkodnikami. |
Kwalifikacje uzyskane przez słuchacza |
Absolwent kursu uzyska wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą projektowania, zakładania i pielęgnacji ogrodów. Absolwent kursu będzie potrafił: 1. Opracować projekt koncepcyjny ogrodu. 2. Dokonać wyboru gatunków roślin do typu ogrodu, lokalnego siedliska, potrzeb użytkownika. 2. Wykonać nawierzchnię ścieżek, zaproponować odpowiednią małą architekturę. 4. Dokonać monitoringu ogrodu i rozpoznawać choroby oraz szkodniki roślin ozdobnych. |
Kierownik kursu |
Dr inż. Marta Pisarek |
Uprawa i znaczenie gospodarcze roślin zielarskich
Charakterystyka kursu
Jednostka prowadząca |
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej |
Nazwa kursu |
Uprawa i znaczenie gospodarcze roślin zielarskich |
Opłata |
500 |
Czas trwania kursu |
60 godzin lekcyjnych |
Język wykładowy |
Język polski |
Limit przyjęć |
15 |
Termin składania dokumentów |
|
Opis kursu |
Kurs przeznaczony jest dla wszystkich osób, które chcą zdobyć wiedzę dotyczącą sposobu uprawy roślin zielarskich, jako surowca do produkcji mającego zastosowanie w profilaktyce, lecznictwie, kosmetyce, dietetyce, gospodarstwie domowym. Kurs obejmuje także zagadnienia związane z przetwórstwem i przechowywaniem surowców zielarskich. Surowce zielarskie wykorzystywane są w różnych gałęziach przemysłu (spożywczy, farmaceutyczny) wymagających dostaw surowca o jak najwyższej jakości. Celem kursu jest nabycie wiedzy i umiejętności produkcji wysokiej jakości surowca zielarskiego. |
Wymagane dokumenty |
Podanie o przyjęcie na kurs Kserokopia dowodu osobistego Kserokopia ukończenia szkoły (min. średniej zawodowej) W dniu rozpoczęcia kursu należy przedłożyć potwierdzenie dowodu wpłaty |
Terminy zajęć |
Zajęcia realizowane są przez w soboty i niedziele |
Program kursu |
Kurs obejmował będzie 60 godzin zajęć, w tym 29 godz. wykładów i 31 zajęć praktycznych Zajęcia zgrupowane będą w bloki tematyczne: · Agrotechnika wybranych gatunków roślin zielarskich. · Ochrona plantacji zielarskich przed chorobami i szkodnikami. · Właściwości lecznicze roślin zielarskich. · Suszarnictwo i przechowywanie surowców zielarskich. |
Kwalifikacje uzyskane przez słuchacza |
Absolwent kursu uzyska wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą uprawy i przetwórstwa roślin zielarskich, Absolwent kursu będzie potrafił: 1. Dokonać wyboru gatunków ziół do uprawy w zależności od posiadanej gleby, klimatu, odległości od punktów skupu. 2. Opracować płodozmian lub zmianowania dla uprawianych roślin. 3. Wykonać, zgodnie z zaleceniami plantacyjnymi, niezbędnych zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych. 4. Dokonać monitoringu plantacji i rozpoznawać choroby i szkodniki roślin zielarskich. 5. Ustalić dojrzałość zbiorczą surowca, którym mogą być kwiaty lub ich płatki, liście, korzenie (rozłogi), owoce (nasiona). 6. Przeprowadzić zbioru ziół (zbiór jednorazowy lub okresowy). 7. Przygotować pomieszczenie do suszenia ziół. 8. Przygotować i pakować surowiec do sprzedaży. |
Kierownik kursu |
Dr inż. Barbara Krochmal-Marczak |