start

Oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Laboratorium oceny jakości produktów pochodzenia roślinnego

 

Lokalizacja: Campus Techniczny PWSZ w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, sala ,

Wyposażenie

Laboratorium jest wyposażone w 20 stanowisk dydaktycznych.
 

Przyrządy pomiarowe: tester wilgotności ziarna, waga laboratoryjna precyzyjna AXIS AD50, metalowa kalibrownica do owoców i ziemniaków szt.  2, sito otwarte okrągłe 28 mm, sito otwarte okrągłe 4,5 mm, sito otwarte okrągłe l,00 mm, mikroskopy stereoskopowe MST 200 (5 szt.), mikroskopy 10 szt. w tym: trójokularowe – współpracujące z kamerą i aparatem cyfrowym i projektorem multimedialnym (3 szt.), dwuokularowe (5 szt.), jednookularowe (2 szt.), licznik ziaren, urządzenie do określania liczby opadania, farinotom do określania szklistości pszenicy i jęczmienia, urządzenie do oznaczania wskaźnika sedymentacji, młynek laboratoryjny, gęstościomierz do ziarna, sortownik mechaniczny do badania celności ziarna jęczmienia browarnego oraz jęczmienia i owsa
 
Urządzenia dydaktyczne:
kiełkownica, suszarka do produktów spożywczych, młynek do rozdrabniania, lupki, słoiki ze szkłem powiększającym, pułapka feromonowa, zestaw komputerowy, projektor multimedialny, tablica ścienna

 

 

kliknij, abyy obejrzeć prezentację
 

 

Laboratorium oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego

 

Lokalizacja: Campus Techniczny PWSZ w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, sala 03, parter

Wyposażenie

Wyposażenie laboratorium pozwoli na realizację następujących tematów badawczych:

  • Zmiany zawartości składników chemicznych w materiale  zwierzęcym zależnie od sposobu i stopnia przetworzenia;
  • Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zwierzęcych oraz jej zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania;
  • Badanie tekstury materiałów zwierzęcych oraz jej korelacja ze składem chemicznym;
  • Ocena jakościowa i ilościowa surowców zwierzęcych oraz przemiany w czasie przetwarzania;
  • Badania nad zawartością antybiotyków i innych substancji hamujących, pestycydów i aflatoksyn, w materiale biologicznym: tkankach, surowicy oraz w produktach żywnościowych: mięsie, mleku i produktach mlecznych, miodzie, jajach itp.;
  • Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zwierzęcych: mleko, mięso, jaja itp.;
  • Wykorzystanie nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań żywności;
  • Charakterystyka jakościowa miodów pszczelich pochodzących z Bieszczadów i Beskidu Niskiego.
  • Ocena sensoryczna i organoleptyczna produktów zwierzęcych.
  • Określanie właściwości antyoksydacyjnych produktów spożywczych.
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito