Nauczyciele akademiccy z Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Międzynarodowych Targach Żywności Wysokiej Jakości - ,,EKOGALA 2016’’.
W dniach 09 - 10 grudnia 2016r. w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym w Jasionce k. Rzeszowa odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności Wysokiej Jakości - ,,EKOGALA’’. Swoją ofertę edukacyjną wszystkich kierunków w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie zaprezentowały nauczyciele akademiccy z Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności: dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Górka, mgr inż. Bernadetta Bienia oraz mgr inż. Magdalena Dykiel. Przez dwa dni (9-10 grudnia) można było podziwiać i smakować żywność ekologiczną i tradycyjną, poznawać oferty gospodarstw rolnych i agroturystycznych. Warto dodać, że Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości to jedno z ważniejszych wydarzeń branży eko produktów spożywczych w Polsce. W targach brały udział firmy oferujące produkty oraz żywność ekologiczną i tradycyjną, gospodarstwa i stowarzyszenia agroturystyczne oraz zagrody edukacyjne. Można było także uczestniczyć w ciekawych konferencjach, brać udział w konkursach z nagrodami oraz degustować lokalne potrawy. Łącznie można było zwiedzać ponad 130 stoisk. Część z nich to były podmioty już dobrze rozpoznawalne na polskim rynku bio produktów, jak i przedsiębiorcy, którzy dopiero debiutują ze swą ofertą, prezentując nowe produkty i innowacyjne rozwiązania.