W dniu 6 kwietnia 2016 r. uczniowie z klasy II Liceum Ogólnokształcącego w Sanoku uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych odbywających się w pracowniach PWSZ w Krośnie, w Kampusie Politechnicznym przy ul. Dmochowskiego 12.
Warsztaty na temat „Odkrywamy tajemnice ziarna” odbyły się w Laboratorium Oceny Jakości Produktów Pochodzenia Roślinnego. Uczniowie, aktywnie uczestniczyli w ćwiczeniach laboratoryjnych. Wykonali oznaczenie liczby opadania mąki, określili jej przydatność do wypieku, zbadali szklistość i mączystość ziarna zbóż. Rozpoznawali ziarna różnych gatunków zbóż, kasz oraz uzyskiwanych z nich produktów. Zdobyli wiadomości dotyczące typów mąk i ich zastosowań kulinarnych, właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zajęcia prowadziła mgr inż. Elżbieta Brągiel.
Ponadto podczas ćwiczeń laboratoryjnych uczniowie przeprowadzali ocenę konsumpcyjną ziemniaka, określali typ kulinarno-użytkowy kilku odmian ziemniaka, oceniali ciemnienie miąższu surowego i gotowanego. Zajęcia prowadziła mgr inż. Bernadetta Bienia.