W dniu 26 marca 2014r. odbyły się warsztaty pt. „Zwyczaje i potrawy wielkopostne i Wielkanocne w tradycji mieszkańców południowo-wschodniej Polski” zorganizowane przez pracowników Zakładu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Tygodnia Akademickiego „Nowe spojrzenie na proces dydaktyczny”. Warsztaty te skierowane były do nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych przedmiotów humanistycznych i przedmiotów zawodowych (gastronomicznych, rolniczych, itp.) oraz uczniów tych szkół. Spotkanie podzielone zostało na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Najpierw wysłuchano krótkiego wykładu na temat współcześnie niekultywowanych zwyczajów związanych z wielkim postem i okresem Wielkiej Nocy na ziemiach południowo-wschodniej Polski i roli w tych czasie spożywanych potraw poprowadzonego przez dr inż. Martę Pisarek. Następnie uczestnicy warsztatów mieli okazję zapoznać się z surowcami i technologią wytwarzania powszechnie w dawnych czasach spożywanych wodzianek, żury, barszczy białych, obecnie wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Tę część spotkania opracowała i poprowadziła mgr inż. Bernadetta Bienia. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja żuru rzeszowskiego, handzlowskiej serwatki wielkanocnej, obrowskiej zupy chrzanowej oraz Chuda Jewy.