W dniu 21 stycznia 2014 roku w laboratoriach Zakładu Rolnictwa i Rozrowju Obszarów Wiejskich oraz Zakładu Towaroznawstwa odbyły się ćwiczenia pokazowe dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W zajęciach wzięli udział uczniowie II klasy Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej.
Zajęcia pokazowe odbyły się w dwóch laboratoriach:
Laboratorium oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. W laboratorium dokonano kompleksowej oceny wartości odżywczej surowców zwierzęcych (mleko, jaja). Zajęcia poprowadził dr inż. Kazimierz Pokrywka,
Laboratorium oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego gdzie uczniowie dokonali instrumentalnej oceny barwy napojów za pomocą kolorymetru, zawartości ekstraktu w napojach za pomocą refraktometru oraz oceny sensorycznej napojów metodą szeregowania i metodą skalowania. Zajęcia poprowadziła dr inż. Katarzyna Trzeciak.
Odbyły się także dwa wykłady. Pierwszy na temat „Jakość żywności ekologicznej z punktu widzenia konsumenta” wygłosiła mgr inż. Magdalena Kilar, prelegentem drugiego była mgr inż. Bernadetta Bienia, która przedstawiła wykład na temat „Podkarpackie produkty tradycyjne”.
Dziękujemy Szkole za zainteresowanie nasza bazą dydaktyczną i prowadzonymi badaniami. Zapraszamy inne szkoły do współpracy.