Światowy Dzień Zdrowia 2015
14-04-2015
BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ - to temat przewodni Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2015, uznany jako ważny aspekt zdrowia publicznego, na który należy zwrócić szczególną uwagę.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd, rolnicy, producenci i sprzedawcy, ale przed wszystkim każdy z człowiek, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na nasz stół”.
Kierunki Instytutu Gospodarki i Polityki Społecznej tj.: Pielęgniarstwo, Rolnictwo i Towaroznawstwo trafnie wpisując się w powyższą tematykę i chcąc podnosić poziom wiedzy konsumenta 9 kwietnia 2015 roku, zorganizowały konferencję dla szkół ponadgimnazjalnych, studentów i wszystkich zainteresowanych bezpieczną żywnością.
Jednym z istotnych punktów konferencji było wystąpienie studentów ww. kierunków prezentujące zgodny z zaleceniami WHO program 5 kroków do bezpiecznej żywności, zestaw praktycznych rad dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:
Krok 1: Utrzymuj czystość
Krok 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Krok 3: Gotuj dokładnie
Krok 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Krok 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności
(RR, AK)